Adressere et utviklingsproblem

Den engelske termen scholarship er gjengs i diskusjonene om kvalifiseringsstigene i høyere utdanning. Den kan bety avanserte studier og lærdhet, men også det mer prosaiske stipend. Her er presiseringer slik de viser til Ernest Boyer, som bl.a. var rektor for The State University of New York. Han ønsket å utvide forståelsen av akademisk aktivitet og Read More …

Slitesterk støtte

Profesjonalisering av støttefunksjoner i høyere utdanning kan styrke forskningen og det faglig utviklings-arbeidet. Forskningsstøtte og støtte for eksperimentell utvikling har ulike funksjoner og dekker ulike  behov, men begge bidrar til nybrott, kvalitet og effektivitet. For forskningsstøtten etablerer Universitets- og høgskolerådet NARMA som et norsk nettverk for forskningsadministrasjon. Det vil  heve kompetansen, støtte karriereutvikling og profesjonalisere forskningsadministrative Read More …

Kun av det gode? Om akademisk selvforståelse

Khrono-journalisten Anlov Peter Mathiesen har skrevet en lengre og interessant artikkel 30.10.2024. Sammenfatning v/ChatGPT: Artikkelen diskuterer hvordan sannhet og objektive fakta utfordres i dagens samfunn, spesielt i lys av fenomenet “post-truth” (postfakta), der følelsesmessige overbevisninger ofte overskygger faktabasert kunnskap. Dette ble først markert i 2016, og knyttes tett til Donald Trumps politiske stil, der subjektive Read More …

Sertifikat for fleksibel ferdighet

Times Higher Education har en noe mer analytisk og strategisk tilnærming til rivningene i høyere utdanning enn kjære norske Khrono. Her noen momenter i nylige bidrag fra Tom Villiams 17.07 og 3.10. I regjeringsposisjon har det engelske Labor erstattet mantraet utdanning, utdanning, utdanning med ferdighet, ferdighet, ferdighet. There was no mention of universities or research Read More …

Kunnskapsbasert på individnivå

I et debattinnlegg i Khrono  30.08.24 diskuterer Bjørn Smestad viktigheten av erfaring i lærerutdanning. Han tar utgangspunkt i en kommentar fra Nils Forren, som mener at lærerutdannere bør ha egen erfaring fra å undervise i skolen. Smestad er enig i at erfaring er viktig, men advarer mot å vektlegge egne erfaringer som den eneste eller Read More …

Krise i utdanningssystemet.

I det elevene begynner på nytt skoleår, er lærerne deres allerede demoralisert og utmattet. skriver Wall Street Journal 26.08.2024. Atferdsproblemer, mobiltelefoner i klasserommet, anemisk lønn og kunstig intelligens-juks har sin pris og følger nå de vanskelige pandemi-åra. Andelen lærere som sier at stresset og skuffelsen ved jobben er “verdt det” har falt til 42 % Read More …