Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet, Foundation for Progressive European Studies og Universitetet i Oslo inviterer til dagsseminar 13.11.2024
Seminaret utforsker om digitalisering, algoritmestyring og bruk av kunstig intelligens på arbeidsplassen utfordrer den norske arbeidsmarkedsmodellen, eller om partene i arbeidslivet kan fortsette som før.
Noen problemområder
- Algoritmestyring og autonomi: KI-drevet beslutningstaking utfordrer arbeidstakeres autonomi ved å overføre tilsyn til automatiserte prosesser.
- Overvåkning og personvern: Økt overvåking gjennom KI-verktøy kan viske ut skillet mellom effektivitet og personvern, noe som potensielt strider mot norske verneregler.
- Arbeidsrelasjoner og medbestemmelse: Overgangen til algoritmestyring kan undergrave tradisjonelle modeller for kollektivt forhandlingsarbeid og arbeidstakermedvirkning som er grunnleggende for den norske modellen.
- Den norske modellen og digitalisering: Den nåværende arbeidsmodellen testes på tilpasningsevne ved innføring av nye teknologier. Hvordan kan sentraliserte strukturer kan romme dynamiske, teknologidrevne arbeidsmiljøer.
1. Algoritmestyring og autonomi
Innføringen av algoritmestyring på arbeidsplassen har potensial til å svekke arbeidstakernes autonomi. Beslutninger som tidligere ble fattet av mennesker blir utført automatisk. Det kan redusere arbeidstakernes handlingsrom og begrense muligheten til å påvirke arbeidsforholdene. Et viktig spørsmål er hvordan den norske modellen kan sikre at KI-implementeringen respekterer individuell autonomi samtidig som den fremmer produktivitet. Dette kan innebære samskaping av algoritmiske rammeverk med innspill fra ansatte og fagforeningsrepresentanter.
2. Overvåkning og personvern
KI-baserte overvåkingssystemer kan komme i konflikt med personvernnormer. Algoritmiske verktøy kan kontinuerlig overvåke produktivitet og atferd. Slik praksis kan gi en ny form for overvåkning. Det kan undergrave tilliten mellom ansatte og arbeidsgivere. Den norske arbeidsmodellen, med fokus på arbeidstakerrettigheter, kan kreve nye reguleringsrammer.
3. Arbeidsrelasjoner og medbestemmelse
KI-baserte beslutninger kan redusere tradisjonelle medbestemmelsesprosesser som spiller en sentral rolle i norske arbeidsrelasjoner. Automatisert beslutningstaking kan utelate menneskelig tilsyn og redusere fagforeningenes rolle i beslutningsprosesser. Det kan forstyrre etablerte forhandlingspraksiser. For å beskytte disse verdiene, kan Norge trenge en politikk som sikrer at KI-styring samsvarer med prinsippene for medbestemmelse.
4. Den norske modellen og digitalisering
Den sentraliserte og strukturerte norske arbeidsmodellen kan få problemer med romme raske og lite transparent digitalisering. Det blir viktig å utvikle fleksibel reguleringsstrategi som ivaretar norske arbeidslivsstandarder.