Royce Branning har en nyttig kommentar i Fortune 28.11.24. Han sammenlikner farene ved sosiale medier som helseskadelig røyking. Det peker også fram mot en løsning. Han skriver at
amerikanere bruker mer enn fire timer daglig på smarttelefonene sine – og mer enn halvparten sier de er avhengige av enheten. I mai 2023 advarte den amerikanske helseministeren om de bekymringsfulle effektene av sosiale medier på unges mentale helse.
At handlinger ikke er i tråd med våre interesser er et tilbakevendene problem.
- Fedme-epidemien kom med ultraprosessert, sukker- og fettholdig mat.
- Folk lånte seg til fant da kredittkortene gjorde det enkelt med forbrukslån.
- Røyking var ansett som ideal inntil økende lungekreft viste det motsatte,
Helsevesenet tok tak i røyking på 1960-talket. Gjennom et batteri av tiltak har misbruket gått kraftig ned. Det samme kan skje med digital avhengighet. Branning skriver
Tida er inne for en parallell løsning: teknologi som er like god på å beskytte vår oppmerksomhet som sosiale medieplattformer er på å utnytte den.. Vi kan iverksette miljøendringer i stor skala uten merkostnader for de som ønsker å endre sin atferd – en fordel som røykeslutt eller helsekostkampanjer aldri har hatt.
Han foreslår fire prinsipper
- Høyteknologiske løsninger for et høyteknologisk problem: Dagens teknologi må brukes for å hegne om vår oppmerksomhet, ikke misbruke den.
- Moderasjon fremfor avholdenhet: En total krig – en detox – for å fjerne teknologi er urealistisk. Vi må utvikle integrerte metoder for å moderere bruken som beholder verktøyet, men fjerner distraksjonene.
- God opplæring og ferdigheter er en annerledes digital praksis enn tankeløs scrolling. Det kan spores, oppmuntres og bygges inn i skole og universitet.
- Erstatningsatferd (det «bedre ja»): I det samme øyeblikket som du fristes til å scrolle, kan du minnes på alternativene: samtale, turglede, gjøre ikkeno’, ..
Psykiater og Holocaust-offeret Viktor Frankl sa: «Mellom stimulus og respons finnes det et rom. I dette rommet ligger vår frihet og vår makt til å velge vår respons. I vår respons ligger vår vekst og vår lykke.»