I løpet av 2023 og 2024 gikk generativ kunstig intelligens gjennom betydelige forbedringer. Denne utviklingen nådde imidlertid en grense når det gjaldt å øke kompleksiteten innenfor den etablerte arkitekturen.
Samtidig ble det introdusert enkle og tilgjengelige grensesnitt, noe som gjorde teknologien lett å bruke og bidro til bred deltakelse.
I 2025 ser vi en fortsatt utvikling av KI-teknologi, men nå med en dreining mot eksperimenter med nye typer arkitektur. Disse bygger videre på eksisterende løsninger, men integrerer nye funksjoner som ikke var til stede i den tidlige fasen.
Samtidig brukes mer etablert teknologi for tilpassede produkter som dekker bestemte behov i for eksempel studier og undervisning.
Microsoft skriver: I 2025 vil kunstig intelligens (KI) føre til store endringer i hvordan programmene utformes og brukes, mye raskere enn tidligere. Alle sider av utviklingsarbeidet blir forandret. Tiår med fremskritt blir komprimert til noen få år. Det omfatter nye verktøy og metoder for å bygge løsninger som er smartere, kan huske informasjon og ta egne beslutninger. Microsoft skaper en “KI-først”-plattform, som betyr å utvikle programvare, verktøy og systemer som fungerer sømløst med KI. Det omfatter ..
- Agentisk programvare: Bruker KI for å utføre oppgaver, ta beslutninger og tilpasses spesifikke roller, bransjer eller prosesser.
- Nye metoder for apputvikling: Bruke KI-verktøy som Azure AI, GitHub og Visual Studio Code for å utvikle og administrere applikasjoner på nye og innovative måter.
For å lede dette oppretter Microsoft en ny gruppe, – CoreAI – Platform and Tools. Teamet skal utvikle hele KI-systemet der nøkkelpersoner og team samarbeider for å koble sammen verktøy som GitHub Copilot og andre KI-systemer.
Andre eksempler på slike produkter inkluderer:
- Vocareum AI Notebook: Et skrive- og læringsverktøy basert på Jupyter-plattformen. Denne interaktive editoren kombinerer tekst, bilder og video med muligheten til å skrive og kjøre programmer direkte. Verktøyet er spesielt tilpasset studenter som kan utforske programmering på en aktiv og integrert måte i en kunnskapsfokusert kontekst.
- COlab: Et samarbeid mellom Vocareum og Google der KI brukes til automatisk evaluering og karaktersetting av studentbidrag. Det skal etter sigende effektivisere vurdering og sikrer konsistens.
- LeX lex.page : En skrive- og samskrivingsplattform som lar brukere skrive sammen eller dele dokumenter med lesetilgang. Denne løsningen legger til rette for økt samarbeid og deling.
Denne utviklingen viser hvordan generativ kunstig intelligens ikke bare utvides teknologisk, men også tilpasses og spesialiseres for praktisk bruk innen utdanning og samarbeid.
Produksjonstrinnene for bloggposten ovenfor kan illustreres som her. Det gir et mønster som kunne vært bygd inn som funksjon i et KI-produkt.