Frascati-manualen stiller som krav at eksperimentelt utviklingsarbeid er kreativt nytt og systematisk utført med overføringsverdi. Hva kan ligge i dette?
Systematikk krever en tentativ “oppskrift” eller plan som bygger på god systemforståelse eller organisasjonsteori. Dette avgrenser og peker mot mulige hensyn og sekvensielle – noen ganger repeterende – trinn i utviklingsarbeidet. Men hvis det var så liketil, kan det vel ikke være så krevende? Eller nytt?
Kontingensteorien hevder at det ikke finnes én enkelt optimal tilnærming til å organisere en virksomhet, lede en bedrift eller fatte beslutninger. I stedet avhenger den mest effektive handlingen av den interne og eksterne situasjon. Teorien understreker at organisasjoner er åpne systemer som krever nøye styring for å balansere interne behov og tilpasse seg omgivelsene. Det finnes ikke én beste måte å organisere på; den mest hensiktsmessige formen avhenger av den spesifikke oppgaven eller miljøet. Ledelsen må fokusere på å oppnå tilpasninger og gode sammenfall, og erkjenne at ulike måter å organisere på er nødvendige i ulike omgivelser.
Generativ KI egner seg som støttehjul når man både leder og fotfølger et utviklingsarbeid som endrer karakter underveis. De to nivåene i organisasjonslæring – proto og deutero – gir en mulig rammeforståelse:
Dette er blant temaene som tas opp i trinn 2 av arKItekt-kurset som nå er under utvikling. De forfølger anvendelse og konsekvenser når KI tas i bruk i bredde og gradvis også i dybden av det akademiske arbeidet. Kurset har fire delemner:
- Alter Ego: KI som faglig følgesvenn og det annet jeg bidrar med økende innsikt og treffsikkerhet for den enkeltes arbeid jo mer den brukes.
- Metode/lære. Om systematikk, metode og metodologi i KI-støttet eksperimentelt utviklingsarbeid.
- Agentisk. Om overgangen fra generativ KI til integrerte miljøer der KI-agenter yter allsidig støtte, og strekker ut bidraget i tid, for utviklings- og rutine-arbeid.
- LOBs: Et sted å henge hatten, – KI-støttet produksjon og bruk av dIgitale læringsobjekter også med blikk for gjenbruk.
Lære ved å gjøre
ArKItekt 2 kombinerer eget utviklingsprosjekt med teoretisk og praktisk bruk av KI.
-
- Online kursmateriale (digitalt læreverk).
- Individuelt og parvis arbeid med fagstoff og oppgaver med fokus på eget utviklingsarbeid.
- 4 on-line samlinger a 2 timer.
- Noe individuell eller smågruppebasert stedlig eller on-line veiledning mellom samlingene.
- Kursansvarlg: dosent (em.) Helge Høivik.
- Kursavgift kr 1500.