3 bærebjelker

Lag en ideskisse for et nytt design av høyere utdanning med tre bærebjelker, – et kuratert digitalt kursarkiv for selvstudier, et arbeidslivsbasert og veiledet praktikum og en integrert sertifisetingsprosess med omfattende studentbidrag over tid som gjenspeiler og bygger ut kursarkivet med studentbidrag i samspill med praksisfeltets behov.

For å imøtekomme samfunnets behov for fleksibel, praksisrelevant og kunnskapsintensiv utdanning foreslås en ny arkitektur for høyere utdanning. Denne arkitekturen bygger på tre bærebjelker. De skal bidra til studentenes selvregulering, praksistilknytning og samfunnsrelevans:

Kuratert digitalt kursarkiv for selvstudier

Et felles, tverrfaglig og åpent digitalt arkiv med modulbaserte kurs og læringsressurser, tilgjengelig for kontinuerlig selvstudium og/eller lærerledet studium og tilpasset progresjon.

  • Innhold utvikles og vedlikeholdes av fagpersoner i samarbeid med relevante samfunnsaktører, ig av studentene.
  • Alle kursmoduler klassifiseres med læringsutbytte, nivå, faglig forankring og relasjon til praksisfeltet.
  • Digitale læringsaktiviteter inkluderer oppgaver, refleksjonsspørsmål og eksempler fra praksis.
  • Kunstig intelligens benyttes til kuratering og støtte læringsforløpets framdrift og til å gi formative tilbakemeldinger.

Arbeidslivsbasert og veiledet praktikum

Studentene deltar i et systematisk utviklet praktikum i simulerte og autentiske arbeidssituasjoner, nært integrert med utdanningsinstitusjonens fagmiljøer.

  • Praktikumet er strukturert med faglig og profesjonell veiledning fra både arbeidslivet og utdanningsinstitusjonen.
  • Studentene skal bidra til reelle oppgaver og utfordringer i praksisfeltet og utvikle profesjonell dømmekraft gjennom refleksjon og veiledning.
  • Opplevelser, erfaringer og resultater dokumenteres og deles i form av multimodale bidrag og refleksjonsnotater.

Sertifiseringsprosess

I stedet for avsluttende eksamener vurderes studentenes utvikling gjennom en akkumulert og kvalitetssikret føkgeprosess. Denne porteføljen er offentlig tilgjengelig og gjenspeiler individuell utvikling og faglig verdi for praksisfeltet.

  • Studentbidrag inkluderer løsningsforslag, faglige ressurser, analysearbeid og praksisrefleksjoner der noen deler kan legges inn i kursarkivet etter faglig evaluering og kuratering.
  • Evalueringssystemet inkluderer medstudentvurdering, profesjonsbasert vurdering og akademisk vurdering i kombinasjon.
  • Sertifisering skjer gradvis. Kompetansebevis er modulbasert, knyttet til oppnådde ferdigheter og dokumentert praksis.

Integrasjon

De tre bærebjelkene danner et helhetlig læringsøkosystem hvor digitale ressurser, praktisk erfaring og kunnskapsbidrag samvirker. Systemet legger til rette for kontinuerlig livslang læring og styrker utdanningens samfunnsmessige relevans. Det åpner også for regional tilpasning og faglig nyskaping i et tett samarbeid mellom akademia og arbeidsliv.