3D: Ny simuleringsarena

Maskinell klassifikasjon og gjenskaping har vist seg effektivt i tekstarbeidet. Generativ KI kan utvikle disposisjon, oversiktsforelesninger, detaljforklaringer osv. for et gitt emne [oversikt].

Et annet utviklingsområde gjelder det å behandle bildepunkter (piksler). Der vi på 1980-tallet kunne gjøre tilfeldige utvalg av piksler i bilder av veiskilt for å identifisere hele skiltet ad statistisk vei, er også gjenkjenning og framstilling av bilder blitt generativ [mer]. Det utvides nå til billedserier og animasjon/video. Dette har ofte vært begrenset til todimensjonale flater.

Men et nytt område gjelder 3D-modeller for visualisering og det man kan gjøre i slike (virtuelle) rom. Her har forskere hos Google utviklet SIMA (Scalable, Instructable Multiworld Agent). Et formål er å bringe KI enda dypere inn i spill-verdenen. Et annet gjelder 3D-simulering av arbeidsoppgaver.

Det siste er av interesse i profesjonsutdanning og emner der 3D-visualisering er viktig:

Eksempler kan være virtuelle laboratorier, sykestuer og operasjonsaler, ulykkesscener i  paramedisin, verksteder i ingeniør- og kunstfag og på de fleste andre områder med faglig interessante handlingsrom . Her et lite eksempel med dagens 3D-teknologi for å bli kjent med innsiden av en ambulanse.