To grøfter

Det lå i kortene at det kunne bli problemer da forsknings- og høyere utdanningsminister tok rollen som praktisist og knapt reiste spørsmålet om eksperimentelt utviklingsarbeid i de nye kriteriene for dosentstigen. Utviklingsarbeidet er del av FoU. Det bygger på både framforsket og erfaringsbasert kunnskap. Men det ble framstilt slik at bare yrkeserfaring skulle telle. Denne beskrivelsen har ikke dekning i forslaget om nye kriterier fra HK-dir:

Regjeringen ønsket å rendyrke dosentløpet til å bygge på yrkeserfaring og pedagogisk erfaring, for dermed å gjør det mer profesjonsnært. Khrono 30.05.24

Det er forståelig at en slik linje møtte motbør. Men nederlag krever avstemming i Stortinget. Det vil være krevende nok å vinne oppslutning om utviklingsarbeid som akademisk virksomhet om dette hadde vært tema. Men behovet for det er stort og voksende så muligheten var der. Noen billigere løsning ville det knapt bli.

Forskerforum summerer opp den politiske situasjonen på Stortinget på ettermiddagen 30.mai. Avstemming kommer tirsdag 4. Juni. Khrono (ovenfor) var litt rask på labben.

Det skal nå bli spennende å se hvordan HK-dir operasjonaliserer kravene til 1.lektor og dosent slik at dette ikke blir en B-variant av professorstigen. Vi trenger å styrke det akademiske utviklingsarbeidet.