Hvorfor pugge?

Den nye versjonen av NotebookLM fra Alphabet/Google kan lese inn og referere inntil 25 millioner ord fordelt på inntil 50 dokumenter. En vanlig lærebok inneholder omlag 100.000 ord pluss/minus så man har altså litt å gå på. Ingen av KI-konkurrentene tilbyr dette gratis.Aftenpostens Per Kristian Bjørkeng skriver om dette i Aftenposten 6. Juni 2024:

Straks materialet ditt er lastet inn, skal du kunne stille spørsmål til det på samme måte som du kan til en ekspert som akkurat har lest akkurat ditt materiale og husker det. Det betyr at du ikke trenger å finne søkeord for å lete i materialet. I stedet oppsummerer og forstår modellen det du har lastet opp.

Pensumstoffet kan brukes til å gi presise svar og forklaringer, men studentene har også tilgang til språkmodeller som er bygd opp på langt større og langt mer variert materiale. Da øker faren for feil.

Uansett gir dette nye vilkår for studiene. Det utvikles nye krav til gode spørsmål, til kritisk vurdering og faglitterær ferdighet, og evnen til egen arbeidsorganisering.

Her venter mange og varierte utviklingsoppgaver.