Forskyvninger i høyere utdanning

I Norge øker søkertallene til fagskoleutdanning, mens flere av de store UH-utdanningene har rekrutteringsvansker. Et oppslag i Khrono 10.06.3024 peker også på at kunnskapsnivået går ned mens karakterene går opp i universitets-sektoren. På 20 år har andelen som får beste karakter A gått fra 10% til 15% med noen variasjoner på institusjonstype. Samtidig har antall studenter vokst betraktelig.

Det er store forskjeller i organisering og finansiering av høyere utdanning i Norge og USA. Likevel kan det være nyttig å følge med på amerikanske utviklingstrekk. Der er det større fokus på om de store private investeringene i en UH-utdanning gir positiv eller negativ uttelling,  ROI – Return On Investment, gjennom bedre avlønning.

Dette er hentet fra artikkelen Only 2 Ivy League schools land grads a six-figure salary 10 years out—and almost half of MBAs are a waste of money, data suggests (Fortune 10.06.2024):

Flere studier viser at universitetsgradene mister sin glans, også der de tidligere var prestisjefylte. På tvers av alle felt viser studier at 23% av bachelorprogrammene gir negativ økonomisk avkastning ifølge Foundation for Research on Equal Opportunity. Andelen er tilnærmet det dobbelte med 43% for mastergrader.

Selv MBA (Master of Business Administration), en av USAs mest populære mastergrader, gir ofte lav eller negativ avkastning.

Dette skjer samtidig som studieavgiftene fortsetter å stige. Mange store arbeidsgivere har droppet sine tradisjonelle gradskrav. Internasjonalt er man tilbøyelige til å lete etter nye ansatte basert på ferdigheter fremfor høyere utdanning. Selv LinkedIn har konkludert med at de heteste ferdighetene for å få jobb akkurat nå ikke kan læres fra en lærebok. I 90% av tilfellene kunne nyutdannede ha fått en jobb uten den en gang så høyt ansette universitetsgradene.

En stor undersøkelse av generasjon-Z fant at 40% av personer i alderen 16 til 26 ikke trodde de trengte en universitetsgrad for å ha en vellykket karriere.

Dette forklarer kanskje hvorfor de yngste arbeidstakerne unngår høyskole (og med det, utsiktene til en bedriftskarriere) for å ta opp tradisjonelle håndverk som sveising, rørlegging og snekring. Søkning til fagskolene økte med 16% i fjor til sitt høyeste nivå siden National Student Clearinghouse begynte å spore slike data i 2018.

UH-systemet har nå nye indre og ytre betingelser. De krever forandringer, – og utviklingsarbeid.