Edruelig KI

Goldman Sachs’ hovedkvarter.

Goldman Sachs er en av de virkelige store i internasjonal finanskapital med markedsverdi på 150 milliarder dollar. Marco Agenti er info-sjef – CIO (Chief Information Officer). I et Fortune-intervju gir han uttrykk for et nøkternt syn på generativ kunstig intelligens. Kanskje er dette uttrykk for holdninger man vil finne igjen flere steder. Han sier at man ofte kan

 ..stole på resonnementet til KI-modeller – det vil si hvordan modellen analyserer informasjon, trekker slutninger og konklusjoner for å ta beslutninger – mer enn modellens faktiske utskrifter. De kan noen ganger være unøyaktig.

Men dette er ikke unikt for maskinene.

Hvert menneske utvikler logikk og erfaring, men er ikke like flinke til å holde rede på store mengder fakta,

Firmaet går sakte frem med å godkjenne bruken av KI-verktøy fordi det er så mye vi ikke vet ennå om disse modellene.

Produktivitetsøkning

Fokus er på økt produktivitet, snarere enn (kunstig) intelligens isolert sett. Det gjeldet hvordan en integrasjon mellom Microsofts GitHub Copilot for å generere programvarekode og eksisterende systemer nå blir tatt i bruk av 9 000 Goldman Sachs-utviklere. Det gjeldet 80% av firmaets ingeniører via en intern KI-plattform.

Etter at en slik automatisering av programvarekoding, vil det neste steget være dokumenthåndtering og repeterende oppgaver som å oppsummere tekst, produsere utdrag eller supplere dokumenter med andre data.

Det er vanskeligere på grunn av mengden informasjon som er i spill og kompleksiteten til datakildene.

Høyere utdanning

En parallell i høyere utdanning ville nok slå ut på begge områdene.

UH-sektoren har store administrative ig studieadministrative systemer. Dette er teknisk sett kompliserte løsninger som når et stort saksbehandlingssystem fra Sopa Steria nettopp er skrotet (Khrono 26.06.24).

Det skjer en rasjonalisering av programvareutvikling som øker tempo og gir bedre prosjektkontroll.

Men det andre store området vil gjelde akademisk (re)produksjon av faglige tekster slik det utføres i stort omfang av studenter, undervisere og forskere. Det vil også slå inn når det gjelder interaktiv bruk av KI-maskinene for å få enkeltsvar, utdypende forklaringer, hele forelesninger og utkast til disposisjoner for artikler, innlegg og foredrag.

Her er noen stikkord om aktuelle bruksområder i dag (fra Bruke KI i studiene):

Slike ressurser vil bli integrerte deler av UH-virksomhetene fram til 2030.

Det er også her det står fagpolitisk strid. Staten legger økende press for å få gevinstrealisering av de store IT-investeringene i sektoren 1980-2020. Men interesseorganisasjonene har lagt seg på en linje med å videreføre eksisterende arbeidsformer og struktur og samtidig beholde romslige budsjetter. Daværende minister for høyere utdanning og forskning, Ola Borten Moe varslet i 2022 at denne festen er over,

Her er det behov for omfattende eksperimentelt utviklingsarbeid for å kunne høste nytte av de nye tekstteknologiene og samtidig hegne om gode arbeidsvilkår for ansatte og studenter.