Oppgaveoppskrift

Det er vanlig at universitetsbibliotekene tilbyr akademisk skriveveiledning. Slike råd og veiledninger kan forstås som sjablonger (templates) med frihetsgrader. Over et standardisert oppsett for tekstproduksjon kan studenten variere, men med klare avgrensninger.

Vi kan kanskje se på dette som et metaspråk med variable eller placeholders der studenten kan fylle inn fagområde på overordnet og underordnede nivåer, faktisk problemstilling, litteraturreferanser og datasett. Her er et godt eksempel fra NTNU. Video som følger med er gjengitt her:

Generative tekstmaskiner kan bidra til å sette opp slike strukturer og fylle inn brødtekst i hvert underkapittel. Tentativt kan vi se for oss følgende skjelett for en bestilling:

Skriv en masteroppgave i [emne] med vekt på [delemne] med [problemstilling], [litteraturliste] og tilgjengelige offentlige og relevante datasett fra [datakilde].

Det utvikles løsninger der åpent tilgjengelig litteratur leses inn av KI-maskinen, eller utdanningsinstitusjoner bygger opp pensum på denne måten. Spesialversjoner av ChatGPT indekserer 200 millioner tidsskrifter.

Vi tar NTNU-oppskriften (t.v.) og omskriver som ledetekst (t.h.).

  • Foreslå titler til kapitler eller deler du må ha med i oppgaven
  • Skriv en setning eller to under hvert kapittel eller del for å beskrive hvilket innhold som er planlagt
  • Lag en liste med mulige titler for underkapitler eller undertitler under hver del
  • Beskriv en logisk rekkefølge av argumentasjonen under hver del slik at du vet at du kan få til den røde tråden og god sammenheng med de foreslåtte titlene av underkapitler
  • Skriv en setning eller et lite avsnitt under hver del
  • Beregn ca. hvor mange ord du vil bruke under hver del eller hvert kapittel slik at du vet at du ikke går over ordbegrensningen dersom du har det
Du er faglig ekspert i statistikk og dataanalyse. Jeg skal skrive en masteroppgave på norsk der jeg bruker offentlig tilgjengelige data til å analysere økende fravær og svekkede studieresultater i videregående utdanning i Norge. Du skal hjelpe meg ved å gå trinnvis gjennom å utvikle en detaljert disposisjon det du setter opp et forslag til kapitler. For hvert av disse kapitlene skal du foreslå en setning eller to som beskriver hva innholdet skal være. For hvert kapittel skal du også lage mulige titler for underkapitlene der. I hvert u derkapittel skal du skrive noen setninger som antyder innholdet. Lag også en sammenfatning som viser rekkefølgen i den argumentasjon som skal tre fram på tvers av kapitler og underkapitler. Alt i svaret ditt skal være på norsk.

Resultat (2 eksempler):

  • Analyse av økende fravær og svekkede studieresultater i videreågende utdanning. [HTML]
  • Analyse av sviktende reproduksjonsrate i den norske befolkningen ved bruk av offentlig tilgjengelige data [HTML]

Statistisk bearbeiding og tolkning.

Statistikk og dataanalyse kan også forstås som skripting. Det er utviklet store samlinger av programskripts som illustrert i denne presentasjonen.