Data som prosessindustri

Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) bygges trinnvis ut slik at kunnskaps-arbeid som forskning og utredning endrer karakter. Det skjer med innføring av tekstgeneratorer som avleser statistiske mønstre i tidligere tekster og så reproduserer dette med stor presisjon, men tilpasset hver enkelt tematisk bestilling. Det krever god kontekstforståelse og redaksjonelle ferdigheter for å fjerne feil og levendegjøre det mekanisk autogenererte språket.

Men viktigere enn dette er mekanisering av bearbeiding og presentasjon av empiriske data.

Fra opplysningstidas personlige eksperimenter eller ekspedisjoner med innsamling og måling av datastørrelser, ble dette storskala produksjon slik det er nedfelt i (kvantitativ) metodelære. Dette var en form for diskret produksjon som sprang ut av hver enkelt situasjon og hvert enkelt problem med enkeltforskere eller små forskergrupper med metodelære som oppskrift. Dette erstattes av det vi metaforisk kan sammenligne med prosessindustri.

Industridesign omfatter ulike produksjonsmetoder for å effektivisere fremstillingen av produkter. To grunnleggende tilnærminger er samlebåndsproduksjon av diskrete enheter og prosessindustri. Selv om begge metodene søker å oppnå høy effektivitet og kvalitet, har de distinkte forskjeller og anvendelser:

  • Samlebåndsproduksjon, også kjent som serieproduksjon eller masseproduksjon, involverer fremstilling av diskrete (enkeltstående) enheter som kan telles og skiller seg fra hverandre. Eksempler inkluderer biler, elektroniske enheter, og husholdningsapparater.
    • Standardisering: Produktene er ofte standardisert, noe som muliggjør bruk av spesialiserte maskiner og verktøy.
    • Stort volum: Samlebåndsproduksjon er ideell for produksjon av store volumer av samme produkt, noe som reduserer enhetskostnadene.
    • Modulært: Prosessen er ofte modulær, der hvert steg i produksjonen utføres på en spesifikk stasjon langs samlebåndet.
    • Effektivitet: Denne metoden kan være svært effektiv når det gjelder tid og kostnad, siden arbeidsoppgaver er spesialisert og standardisert.
  • Prosessindustri. Prosessindustri, også kjent som kontinuerlig produksjon, refererer til produksjonssystemer der produktene gjennomgår en kontinuerlig prosess. Eksempler på prosessindustri inkluderer petrokjemisk industri, matvareproduksjon, og papirproduksjon.
    • Kontinuerlig: Produksjonen skjer kontinuerlig uten avbrudd, noe som skiller seg fra den diskrete naturen til samlebåndsproduksjon.
    • Homogenitet: Produktene er ofte homogene og ikke-diskrete, som væsker, gasser eller pulver.
    • Skalering og automatisering: Prosessindustri opererer ofte i stor skala med høy grad av automatisering og kontrollsystemer for å opprettholde konsistens og kvalitet.

Det er verdt å notere en voldsom vekst når det gjelder registrering av primære data. Det standardiseres med mikroteknologi der sensorer, tellere og mønstergjenning fanger opp viktige tilstandsforandringer og lagrer representasjoner av dette i primære databaser.

API-tilgang

Men vi bør legge særlig vekt på standardisert tilgang, uttrekk, gjenbruk og analyse av disse primær datakildene. Det skjer særlig gjennom API-er (Application Program Interface) som er pre-programmerte og parametriserte funksjoner for dette. Framfor å håndtere eller programmere hver enkelt bruk av data for det konkrete tilfellet, lages det fellesløsninger som gir mange tilgang, men med frihetsgrader som tillater ulik typer gjenbruk av de samme data. Dette plasserer de kvantitative undersøkelsene inn i en samlebåndslogikk. Men generative maskiner truer med å gjøre det mer sømløst på vei til prosessindustriens logikk, – ikke urørt av menneskehånd, men med kvalifiserte operatører av statistikkmaskinen.

Mer allmenne funksjonsbibliotek bidrar til en global systematisering av API-utviklingen med støtte i generative tekstmaskiner.