Helse: Privatisering av hjemmebesøk

Overdrivelser er den “naturlige” konsekvens av et system der private helseforetak tjene penger pr diagnose. I USA med sitt sterkt kommersialisert helsetilbud, har Wall Street Journal avdekket et system for hjemmebesøk fra sykepleiere som gir god avkastning (WST 05.08.24)

En undersøkelse av forsikringsselskapenes hjemmebesøk utført av Wall Street Journal fant at selskapene presset sykepleiere til å gjennomføre screeningtester og legge til uvanlige diagnoser, noe som i gjennomsnitt økte inntektene fra de omtrent en time lange besøkene i pasientenes hjem med $1,818 per besøk fra 2019 til 2021. Disse betalingene utgjorde omtrent $15 milliarder i løpet av den perioden, ifølge en analyse av Medicare-data utført av Journal.

Nøkkelen til dette pengeskrinet var å få klientene til å akseptere slike besøk. Det ble gjort automatiske oppringninger og laget statistisk begrunnede “reklamekampanjer” for å generere flere. Målgruppe for disse kampanjene var både pasienter og sykepleiere. Tematikken er aktuell i Norge også.

Hjemmediagnostikk

Klinisk og diagnostisk orienterte hjemmebesøk av sykepleiere innebærer at kvalifiserte sykepleiere besøker pasienters hjem for å utføre medisinske undersøkelser og vurderinger. Dette kan være spesielt nyttig for eldre pasienter, kronisk syke, eller de med begrenset mobilitet, som kanskje ikke lett kan besøke en legekontor. Slike hjemmebesøk har som mål å tilby omfattende helseovervåkning og diagnostiske tjenester i pasientens eget miljø.

  • Sykepleieren gjennomfører en detaljert samtale for å samle pasientens medisinske historie, inkludert nåværende symptomer, tidligere sykdommer, medisiner, og livsstilsfaktorer som kan påvirke helsen.
  • En fysisk undersøkelse utføres for å evaluere pasientens generelle helsetilstand. Dette kan inkludere måling av blodtrykk, temperatur, puls, respirasjonsfrekvens, samt en generell inspeksjon av kroppen for eventuelle synlige tegn på sykdom.
  • Sykepleieren vurderer også pasientens hjemmemiljø for å identifisere faktorer som kan påvirke helsen. Dette kan inkludere vurdering av risiko for fall, tilgang til nødvendige medisiner og utstyr, samt tilpasning av hjemmet for å bedre håndtere funksjonsnedsettelser.

Basert på funn fra anamnesesamtalen, den fysiske undersøkelsen og screeningtestene, kan sykepleieren stille foreløpige diagnoser eller identifisere potensielle helseproblemer som krever videre utredning:

  • Eldre pasient med diabetes. En sykepleier besøker en eldre pasient som har diabetes. Under besøket måler sykepleieren blodsukkeret, vurderer pasientens kosthold, og inspiserer føttene for sår eller infeksjoner som er vanlige komplikasjoner ved diabetes. Sykepleieren gir også råd om hvordan pasienten kan forbedre sin egenomsorg for å holde blodsukkernivåene stabile.
  • Kronisk hjertesvikt. En pasient med kronisk hjertesvikt får regelmessige hjemmebesøk fra en sykepleier. Under disse besøkene måler sykepleieren blodtrykk, vekt, og gjennomfører en auskultasjon for å lytte til hjertelyder. Sykepleieren justerer medisiner i samråd med pasientens lege basert på de aktuelle funnene.

Nye minimalistiske løsninger for å ta og analysere blodprøver kan bli sentral komponent i dette. Se:

Det er behov for etisk og praktisk utviklingsarbeid i utdanningene og på tilbudssiden når det kommer nye tekniske, særlig digitale, løsninger for hjemmeorientert diagnostikk og kliniske tiltak.