Studentleder: Not going back

I et debattinnlegget i Khrono 16.08.2024 argumenterer Kaja Ingdal Hovdenak, leder for Norsk Studentorganisasjon (NSO), mot å gå tilbake til tradisjonelle skoleeksamener. Det er ikke det riktige svar på utfordringene som kunstig intelligens (KI) skaper i høyere utdanning.


  • Hovdenak erkjenner at KI kan gi problemer, spesielt for den akademiske integritet, men mener at skoleeksamener er et tilbakeskritt.

  • Hun framhever at dagens arbeidsliv krever at studentene besitter ferdigheter innen digitale verktøy, kritisk kildebruk og KI, noe som ikke ivaretas gjennom puggeeksamener:

En av akademias mange viktige oppgaver er å gjøre studentene forberedt til arbeidslivet og til den virkelige verden vi skal møte når vi endelig en dag skal uteksamineres. Vi er alle enige om at skoleeksamen er så langt fra den virkelige verden som man kan komme. Dagens arbeidsliv krever at studenter besitter både kompetanser og erfaringer med digitale verktøy, kritisk kildebruk og kunstig intelligens. En puggeeksamen uten noen hjelpemidler bidrar lite til dette.

  • Videre peker Hovdenak på at problemene knyttet til KI, som mistanker om fusk uten bevis, krever at utdanningsinstitusjonene utvikler nye vurderingsformer og bedre kontrollmekanismer.
  • Hun understreker også behovet for å gi både studenter og undervisere opplæring i KI, slik at de kan utnytte teknologien på en ansvarlig måte.
  • Hovdenak avslutter med å oppfordre til rask handling for å forbedre vurderingssystemene og KI-opplæringen, ettersom det er viktig for å opprettholde integriteten til norsk høyere utdanning.