Ikke overprøve sensuren

I et debattinnlegg i Khrono 16.07.2024 uttrykker kunsthistoriker Jørgen sterk bekymring for tilstanden til eksamens- og sensursystemet i norsk akademia. Lund argumenterer for at feltet er i en akutt krise og har tapt omdømme.

Han er særlig kritisk til at tilsynssensorer har fått autoritet til å omgjøre konkrete karakterer, noe han ser som brudd med praksis og sedvane i akademia. Dette oppfatter han som en konsekvens av en bredere management-kultur som har svekket den institusjonelle autonomien og undergravd tradisjonelle prinsipper for ekstern sensur.

Lund påpeker at denne utviklingen, der administrativ inngripen erstatter faglig autonomi, er en forutsigbar forlengelse av tendenser som allerede har vært synlige i sektoren. Han peker på utbredelsen av internsensur og bruken av sensorveiledninger som reduserer ekstern sensurs rolle til noe han karakteriserer som sekretærarbeid for eksamensarrangøren.

Avslutningsvis uttrykker Lund en oppfordring til de vitenskapelig ansatte om å ta tilbake kontrollen over eksamens- og sensurprosessen. Han advarer om at hvis denne utviklingen får fortsette, vil det føre til ytterligere skade på omdømmet og integriteten til akademiske vurderingssystemer i Norge.