Innspill til nye kriterier

Med ny universitetslov og ny kriterier for tilsetting og opprykk i dosentstigen, kan det være nyttig å få fram eksempler på utviklingsarbeider og framgangsmåtet for å gjennomføre og dokumentere dem. Rett fokus mot ..

  • Å gjennomføre arbeidet med å utvikle nye eller markert forbedrete produkter, tjenester og prosesser av betydning for høyere utdanning og profesjonsfelt.
  • Å dokumentere dem så resultatet av dette arbeidet trer tydelig fram.
  • Å gi en tolkning av arbeidet som plasserer det inn i relevante fagpolitiske behov og i samsvar med kriteriene. Unngå formalisme!

Vi trenger mange innspill. Her er ett:

Som et tillegg til disse kommentarene følger det her noen momenter som er skrevet ut av ChatGPT.

Ledetekst:

Du er ekspert på eksperimentelt utviklibgsarbeid slik dette er definert av OECD i Frascati-manualen. Finn grundig informasjon om dette på nettet som bakgrunn for å løse følgende oppgave med å dokumentere utviklingsarbeid:

Diskuter hvordan og hvorfor det er viktig å gi en tydelig avgrensning av det man utvikler enten det er et nytt eller forbedret ptodyukt, tjeneste eller arbeidsprosess. Gjør rede for hvordan utviklingsarbeidet inngår i en sammenheng, kontekst. Beskriv deretter hvordan man må dokumentere tilstandene før og etter utviklingsarbeidet for å demonstrere hva slags praktisk resultat som ble oppnådd. Oppgi mulige metoder for å demonstrere at utviklingsarbeidet faktisk representerer noe nytt, at det er originalt, kreativt og nyskapende. Drøft hvordan man dokumenterer at det er gjennomført med systematikk og hvordan dette har forutsetninger og forforståelse som modell/teori for hvordan utvikling og endring kommet i stand; og hvordan slike modeller er brukt, og kanskje forandret, i løpet av arbeidet. Avslutt denne framstillingen med en oversikt over bredden av dokumentasjonsformer i skrift, bilde og audio/video.

ChatGPT svarer:

Eksperimentelt utviklingsarbeid, slik det er definert i Frascati-manualen fra OECD, innebærer systematisk arbeid basert på eksisterende kunnskap fra forskning og praktisk erfaring. Målet er å utvikle nye eller betydelig forbedrede produkter, tjenester, eller arbeidsprosesser. Dette skiller seg fra grunnforskning og anvendt forskning ved at fokuset er på praktiske anvendelser og innovasjon.

For å kunne dokumentere utviklingsarbeid på en grundig måte, er det viktig å etablere en klar avgrensning av prosjektet, beskrive konteksten for arbeidet, og systematisk dokumentere både tilstanden før og etter utviklingsarbeidet. Videre må man demonstrere at arbeidet representerer noe nytt, samt at det er gjennomført med en systematisk tilnærming.

Avgrensning

Man bør avgrense arbeidet og beskrive hva som er nytt eller forbedret, enten det gjelder et produkt, en tjeneste, eller en arbeidsprosess. Det er viktig å klart definere utviklingsprosjektets målsettinger, hvilke spesifikke elementer som skal forbedres, og hvordan disse forbedringene skiller seg fra tidligere versjoner eller eksisterende løsninger.

Dette gir et konkret rammeverk for evaluering av arbeidet, både i forhold til dets innovasjonsgrad og til hvordan det plasserer seg innenfor gjeldende teknologisk og organisatorisk kontekst. Klar avgrensning bidrar også til å unngå uklarheter i prosjektets retning og sikrer at alle involverte parter har en felles forståelse av målet.

Men siden utviklingsarbeidet skjet under usikkerhet, vil man ofte måtte gjøre nye grensedragninger og inkludere eller ekskludere sider ved arbeidet som man ikke kunne overskue ved oppstart.

Kontekst

For å forstå betydningen av utviklingsarbeidet er det nødvendig å plassere det innenfor en bredere sammenheng. Dette innebærer en beskrivelse av markedet eller den større virksomhet som produktet, tjenesten, eller prosessen skal anvendes i, samt teknologiske, økonomiske, sosiale, og miljømessige faktorer som påvirker eller vil bli påvirket av utviklingsarbeidet.

En slik kontekstualisering gjør det mulig å vurdere relevansen og potensialet for innovasjonen i forhold til eksisterende løsninger. Den kan også identifisere hvilke eksterne faktorer som kan fremme eller hemme implementeringen og suksessen av utviklingsarbeidet. Videre kan en god kontekstbeskrivelse bidra til å forstå hvordan utviklingsarbeidet kan føre til nye muligheter eller utfordringer inne.

Før og etter

For å demonstrere hvilken praktisk effekt utviklingsarbeidet har hatt, bør man dokumentere tilstanden før og etter arbeidet. Denne dokumentasjonen bør være detaljert og objektiv, og kan inkludere både kvantitative og kvalitative sider. Eksempler på slike data kan være ytelsesmåling, brukerundersøkelse, tekniske spesifikasjoner, og økonomiske analyser.

Før-tilstanden bør beskrive utgangspunktet for utviklingsarbeidet, inkludert eventuelle problemer eller mangler ved eksisterende løsninger. Etter-tilstanden bør så vise hvordan disse utfordringene er blitt tatt opp og løst gjennom utviklingsarbeidet, og hvilke konkrete forbedringer eller nyskapninger som har blitt oppnådd.

Dette gir en tydelig referanseramme for å vurdere om målene for utviklingsarbeidet er blitt oppnådd, og i hvilken grad de påståtte innovasjonene faktisk representerer en forbedring fra tidligere tilstand.

Demonstrere originalitet

Det er flere metoder som kan brukes for å demonstrere at et utviklingsarbeid representerer noe nytt, originalt, og nyskapende. Disse kan inkludere:

  • Brukertesting: Gjennomføring av tester med potensielle brukere kan gi innsikt i hvordan den nye løsningen oppleves som original eller forbedret.
  • Litteraturstudie: En systematisk gjennomgang av eksisterende tilstandsbeskrivelset i forskning, rapporter, evalueringermosv. og teknologiske løsninger kan vise at utviklingsarbeidet introduserer noe som ikke tidligere er dokumentert.
  • Benchmarking: Sammenligning med eksisterende løsninger kan brukes for å vise hvordan den nye løsningen er overlegen eller annerledes på en meningsfull måte.
  • Patentsøk: Ved å undersøke om resultatene av utviklingsarbeidet kan beskyttes gjennom patentering, kan man få en indikasjon på nyhetsgraden.
  • Nyhetsoppslag
  • Konferansedemonstrasjon.

Systematikk

Å dokumentere at utviklingsarbeidet er gjennomført med systematikk innebærer å vise at arbeidet er basert på en klar plan eller metodologi. Dette kan inkludere detaljerte prosjektplaner, Gantt-diagrammer, protokoller for eksperimenter eller tester, samt logger eller rapporter som dokumenterer fremdrift og beslutninger tatt underveis.

Det er også viktig å vise hvordan det systematiske arbeidet er informert av eksisterende teorier eller modeller for utvikling og endring, og hvordan disse eventuelt er blitt tilpasset eller videreutviklet som et resultat av arbeidet. Dette viser at utviklingsarbeidet ikke bare er et resultat av ad-hoc aktiviteter, men er basert på en reflektert og teoretisk forankret tilnærming.

Dokumentasjonsformer

Dokumentasjon av utviklingsarbeid kan skje i flere formater for å sikre en helhetlig forståelse av resultatene:

  • Skriftlig dokumentasjon: Inkluderer rapporter, artikler, bl8ggposter, intervjuer, reportasjer osv som detaljerer teorier, metoder, resultater, og konklusjoner.
  • Visuell dokumentasjon: Bruk av bilder, diagrammer, og infografikk kan være nyttig for å illustrere endringer og forbedringer på en oversiktlig måte.
  • Audio/video: Kan brukes for å dokumentere prosesser, demonstrere produktfunksjoner, eller formidle brukeropplevelser.

Disse dokumentasjonsformene gir ulike innfallsvinkler til forståelse og evaluering av utviklingsarbeidet, og kan sammen gi et mer helhetlig bilde av dets betydning og nytteverdi.