Krise i utdanningssystemet.

I det elevene begynner på nytt skoleår, er lærerne deres allerede demoralisert og utmattet.

skriver Wall Street Journal 26.08.2024.

Atferdsproblemer, mobiltelefoner i klasserommet, anemisk lønn og kunstig intelligens-juks har sin pris og følger nå de vanskelige pandemi-åra.

Andelen lærere som sier at stresset og skuffelsen ved jobben er “verdt det” har falt til 42 % mot 63% for andre med samme utdanningsnivå. Så sent som i 2018 var det over 70 % blant lærerne. Viktigste årsak til fallet er elevenes psykiske helseutfordringer og problematiske oppførsel. Mangel på karrieremuligheter er en annen faktor. Som en lærer formulerte det

Da jeg begynte å undervise, handlet det om læring og kjærlighet til læring. Nå handler det mindre om læring og mer om barnepass.

Undervisning har også vært for dårlig betalt, men det var trygghet for jobben, anstendig pensjon og en følelse av formål. Flere lærere mener at dette ikke lenger er en god avtale. Gjennomsnittlig lærerlønn falt med 6 % mellom 2019 og 2021, justert for inflasjon, og fortsetter å ligge etter de fleste andre yrker.

Situasjonsbeskrivelsen er ikke så ulik den i Norge. Lønna er bedre her, men oppgavene som erstatningsforelder, sosialarbeider og vekter er blitt tyngende. Samtidig finnes en tendens til å trekke opp stigen etter seg i høyere utdanning der man nedvurderer undervisning for å fokusere på egen forskning. De gamle kunnskapsidealene er under  press. Mer forskning gjør lite for å løse dette problemet.

Behovet vokser for en dypere og bredere refleksjon og samtale om utdanning.