Spør, da vel!

I 2023 var det stor ståhei om KI-maskiner som noen ganger ga ville svar. De hallusinerte. Gjennom 2024 ble det mindre av det siste.

Noe skyldes RAG – Retrieval Augumented Generation. Da supplerer KI-maskinen sine svar med innholdet i særegne databaser og tekster som den er foret med for formålet. Sommeren 2024 ble en slik funksjon lett tilgjengelig for brukerne av ChatGPT.

Her et et eksempel der vi har lest inn en PDF-versjon av hele Frascati-manualen på norsk for så å stille spørsmål til denne teksten:

Eller vi kan spørre

Hva er forholdet mellom eksperimentelt utviklingsarbeid og anvendt forskning?

Her er en av mange svarvarianter:

Forholdet mellom eksperimentell utvikling og anvendt forskning ligger i deres felles mål om å benytte eksisterende kunnskap til praktiske formål, men de skiller seg i tilnærming og fokus.

Anvendt forskning har som hovedmål å bruke eksisterende kunnskap for å løse spesifikke problemer og utvikle nye metoder eller systemer rettet mot konkrete anvendelser. Den produserer ny kunnskap som kan ha praktisk verdi, men er fortsatt på et nivå hvor det primært handler om utforskning av mulige løsninger eller bruk av denne kunnskapen.

Eksperimentell utvikling går derimot et skritt videre ved å anvende denne kunnskapen i systematisk arbeid for å skape eller forbedre konkrete produkter, prosesser eller systemer. Dette innebærer å teste, tilpasse og validere løsninger under forhold der det er usikkerhet rundt hvordan de vil fungere i praksis. Eksperimentell utvikling er altså mer praksisorientert, og tar anvendt forskning fra ide eller konsept til virkelige anvendelse.

For å utvikle søknad om opprykk i dosentstigen er jo dette nyttig, men på ingen måte tilstrekkelig. KI er her en samtalepartner, men styring og rammer settes av brukeren. For å bli bedre skodd arrangerer Dosentforeningen kurs som tar opp dette, og en rekke andre utviklingstrekk.

  • Hvordan utvikle søknad og profileringsdokument?
  • Hvordan skissere og detaljere gode utviklingsprosjekter?
  • Hvilke endringer kan KI føre til for undervisning og eksamen nå og om noen år?
  • Hvordan få utviklet norske læremidler for å styrke norsk fagspråk og legge grunnlag for solide, men også mer fleksible kurs og læringsløp?
  • ..

Meld deg på kurs: